Kælderlisten / Ølkortet
Danserinden
Mexican Lager / 3% vol
Mexican Lager er en Mexikansk variant af Vienna lager (Wiener øl), bragt til Mexico af immigrerende tyske bryggere og da Ungareren Maximilian I, et medlem af Hapsburg-Lorraine familien født
i Wien, blev udnævnt til regent over Mexico i 1864, steg Wienerøllets popularitet naturligvis.
Danserinden er lys, let og sprød med en kompakt blivende skumkrone, ganske let bitterhed og et strejf af Citrus/Lime, som var der en skive moden lime i glasset.
Anbefales til: Mexikansk mad, Szechuan kylling, krydrede Thai retter, buffalo wings og sushi.
Ølkusken
Mild Pilsner / 3,6% vol
Ølkusken er en lækker mild pilsner efter Tjekkisk forbillede, der med sine beskedne procenter tillader at selv om man skal køre bagefter, så kan man stadig nyde et velskænket glas kold øl uden at komme i problemer, perfekt til en frokost eller som afslutning på dagen.
Ølkusken har en lav til medium fyldighed og en lækker blød men dog stadig balanceret bitterhed fra klassiske humler, en fin og delikat aroma af frisk frugt, grønne druer og humle med et strejf af korn.
Anbefales til: Hors d’oeuvres, sandwiches, smørrebrød, burger, BBQ, sushi, thailandske- og vietnamesiske retter, jordbær og friskost.
Oldschool
Hvedeøl / 5,5% vol
I rigtig gamle dage (altså, før man skiftede til primært at bruge byg til at brygge øl) lavede man øl primært på hvede, de første øl man kender til, blev brygget af Sumererne i Mesopotamien (Irak i dag) for over 6000 år siden, hvor der udover hvede og byg til øl blev brugt einkorn, spelt og emmer, alle sorter der betragtes som forfædre til moderne hvedesorter.
Denne hvedeøl er en helt oldschool hvedeøl, med en dejlig frugtighed, moden banan og kløver fra gæren og
en tæt kompakt skumkrone, bør nydes iskold af et stort hvedeølsglas.
Anbefales til: Mexikansk mad, let krydrede pølser, burgere, æggekage, omeletter, frisk frugt, edamer, frisk- og gedeost.
Den Hvide Dame
Belgisk Witbier / 4,2% vol
Witbier (eller bière blanche) er en øl med rødder tilbage til 1300 tallets klostre, dengang en populær øl men som var tæt ved at forsvinde helt i 1950’erne, da det sidste Witbier bryggeri lukkede. Var det ikke for Pierre Ceils i Hoegaarden, var Witbier helt forsvundet.
En lys næsten spøgelsesbleg Belgisk ale, lavet på Belgisk manér med korianderfrø og appelsinskal, der giver et forfriskende pust af citrus.
Den Hvide Dame er en smagfuld og læskende, let drikkelig hvedeøl, uden den sødme og gærsmag der ellers karakteriserer hvedeøl, den passer helt perfekt til den Danske sommer, også til dem der troede de ikke kunne li’ hvedeøl.
Anbefales til: Skaldyr, sushi, ceviche, grøn Thai curry, salat, mascarpone, lyse oste og panacotta.
Den Grønne Dame
Session IPA / 4,5% vol
Den Grønne Dame er en frugtig og læskende New England style Session IPA, den er let uklar fra tørhumlen. Du nyder en fornuftig portion humle aroma og så alligevel en forholdsvis mild bitterhed, uden at den er hverken sød eller maltet, en rigtig lækker tørstslukker på en varm dag.
I Den Grønne Dame er der kun brugt én slags humle i ret generøse mængder, den lækre Huell Melon humle der giver smag af frisk frugt som melon og hvide jordbær.
Anbefales til: Fed fisk, sushi, smørrebrød, røgede pølser, frugttærter og hårde alpeoste.
Classic
Märzen / 4% vol
Den velkendte klassiske lagerøl fra Munchen, der siden midten af 1800 tallet har været de-facto øllen udskænket ved Oktober-festen på Theresienwiese, hvor man siden 1810 hvert år har fejret bryllupet mellem kronprins Ludwig og prinsesse Therese.
Vores Märzen (eller Franziskaner-Leistbrauerei Ur-Märzen som den oprindeligt hed) er en letdrikkeligt mørkgylden øl med en god balanceret bitterhed og en frisk frugtig humlearoma med noter af friske grønne druer og knap moden melon.
Anbefales til: Grillet, marineret og stegt svinekød, pasta, pizza, tacos, burgere, smørrebrød, krydrede og let lagerede oste.
Guldgraveren
Steam beer / 4,9% vol
Steam Beer er en lagerøl der stammer fra 1800 tallet da tyske bryggere fra kølige Chicago fulgte guldfeberen til det varme Californien, medbringende deres tyske lagerøls-gær.
Manglen på kølige kældre til at brygge øl i resulterede i at øllet gærede ved en alt for høj temperatur, så gæren tilførte øllet en helt unik smag, en smag vi har genskabt i denne ganske letdrikkelige øl.
En Steam Beer er en delikat tørstslukker på en varm dag og går særdeles godt til det danske frokostbord.
Anbefales til: Det danske frokostbord, burger, pizza, steaks, retter med okse- eller svinekød og alle former for grillet mad.
151
Bohemian lager / 5,5 % vol
I 1849 immigrerede Bernhard Stroh til Amerika og grundlagde det der blev til “The Stroh Brewing Company”.
Bryggerhåndværket havde han lært fra sin far og bryggede i kælderen under familiens hus efter en opskrift fra det kommunale bryggeri i Plsen (Tjekkiet) udviklet i 1842. Stroh’s Pilsener var umådeligt populær og blev brygget indtil bryggeriet blev opkøbt i 1999 og produktionen endegyldigt blev indstillet i år 2000.
Fra sin ungdom mindes en af Ølhundens bekendte en fantastisk øl, som vi har genskabt alene ud fra mindet om en legendarisk øl, der med sin let maltede og fløjlsbløde smag begejstrede i de 151 år den var i produktion, som en hyldest til Bernhard Stroh.
Anbefales til: Burgere, skaldyr, kylling, salater, asiatiske og indiske retter, smørrebrød, milde oste og smørbagte småkager.
Rød elefant
Imperial red ale / 8,5 % vol
Røde Elefanter findes, i Tsavo Nationalparken i Kenya.
Jorden i nationalparken er dækket med særligt jernholdig jord efter vulkanudbrud, elefanterne i området støvbader flittigt i jorden og skifter dermed farve fra grå til en smuk rustrød.
Rød Elefant er en virkelig lækker sag, med fyldig maltsødme og en smuk rødbrun farve, lette undertoner af brød og et strejf af moden banan, lidt som et ønskebarn af en Irsk Red Ale og en stærk Belgisk Trippel.
Anbefales til: Stegt og grillet oksekød, råvildt og vildsvin, lammekød, salte oste, nødder, cremé brûlée og cheesecake.
Salivator
Doppelbock / 8 % vol
Doppelbock stammer fra en ølstil der blev brygget i Einbeck i 1300 tallet, hvor den blev lavet på hvede og bygmalt og gæret som en ale, typisk i de kølige vintermåneder.
Doppelbock’en som vi kender den opstod omkring 1630, da en gruppe Fransiskanermunke fra Paula (Italien) bosatte sig i Neudeck ved Munchen, disse munke blev efterhånden kendt som “Paulanerne” og havde perioder af året hvor de fastede og ikke indtog fast føde, her kom Doppelbock dem til god støtte for deres fysiske og mentale velbefindende..
Denne Doppelbock er en dejlig fyldig sag, med en lækker kompleks maltsødme, en blød mundfylde og søde alkohol noter, farven er gyldenbrun med lysebrunt skum.
Anbefales til: Kødrige retter, rødt kød, andesteg, kartoffelretter, Mexikanske retter, prosciutto, lagrede oste og chokolade.
Den Fede Munk
Belgisk Dubbel / 6 % vol
Gennem de sidste henved 1000 år har Europæiske klostres bryggere opnået en helt særlig ekspertise, drevet af filosofien om bæredygtighed, hændernes arbejde og guddommelig tro.
Deres dedikation og disciplin er resulteret i en metodisk og imperisk indgangsvinkel til ølbrygningens ædle håndværk, der har været stort set uopnåelig for andre bryggerier.
Denne Belgiske dubbel er brygget med inspiration hentet fra Trappist munkenes metoder og er lavet helt i Belgisk stil, med den særlige Belgiske klostergær der giver en lidt maltet øl med en uovertruffen kompleks og dyb aroma med krydrede indslag af kløver og nelliker.
Anbefales til: Fyldige supper, stegt og grillet svinekød, skank, røgede pølser, moden skimmelost og lagret cheddar.
Nissewisse
Dunkelweizen / 5,5 % vol
Mørk hvedeøl, eller dunkelweizen som stilen jo egentlig hedder, stammer fra Bayeren i Tyskland, hvor de mørke hvedeøl har været brygget siden 800 år før vor tidsregning.
Hvedeøllets storhedstid begyndte vel egentlig først i 1500 tallet, hvor produktionen af hvedeøl var kontrolleret af den stærkeste lokale klan. Med tiden blev det at brygge øl på hvede betragtet som Hertugens privilege og hvor den meget billigere byg blev brugt til øl til folket.
Denne dunkelweizen har en lidt fyldig maltprofil, en let sødme med noter af muskat, banan og nellike, med et indslag af græs og mørke stenfrugter fra de klassiske tyske humler.
Anbefales til: Fyldige supper, stegt og grillet svinekød, skank, røgede pølser, moden skimmelost og lagret cheddar.
Gøgleren
Munch dunkel / 4,5 % vol
Munchen i det sydlige Tyskland huser hvert år i September et gigantisk markedsgøgl, hvor selv Professor Tribini (der i folkemunde kaldes for Gøglerkongen) ville være imponeret.
Gøgleren er mørk, maltet og en anelse på den søde side, med et fast, cremet og aromatisk skum, en lækker let drikkelig sag der leder tankerne mod de stemningsfulde Bavariske ølstuer, med tyrolermusik og langborde, hvor glassene klirrer og snakken lystigt går i gode venners lag.
Anbefales til: BBQ, helstegt pattegris, stegt og grillet kød, alle slags vildt, pølser, stegte grøntsager og moden Gruyere.
Krejlerkongen
Brown ale / 4,5 % vol
Krejlerkongen er en blød, let drikkelig og vel afbalanceret Brown Ale. Den er let frugtig, med noter af nødder og
malt, med en god halvtør eftersmag af mørk karamel.
Krejlerkongen er en hyldest til krejlere i alle aldre, fra helt unge entreprenører der får opøvet deres salgstalenter og sans for markedsføring i lemonadeboden, til den garvede hestehandler på Hjallerup Marked.
Anbefales til: Grillet rødt kød, lam, stege, vilde ris, lagret Gouda, mild cheddar og blåskimmelost.
Bukkebruse
Mørk bock / 4,5 % vol
Historisk set stammer Bock fra det 14 århundrede hvor den var Einbecks stolthed, oprindeligt brygget af hvede og pilsnermalt og dermed en ganske lys øl, men efter branden i 1540 hvor byen stort set brændte ned, flyttede brygningen af Bock til Munchen, hvor en brygmester fra Einbeck, Elias Pichler, lærte de lokale bryggere hvordan de skulle brygge øl efter Einbeck metoden.
Blød og fyldig med en karakteristisk maltsødme, noter af brød, chokolade, karamel og en let ristethed, absolut fremragende som ledsager til god mad eller på en kølig forårsaften.
Anbefales til: Stærk thai, indisk og cajun, stegt og grillet kød, røgede pølser, pretzels, camembert, gruyère og lagrede oste.
Nattevagten
Lakridsporter / 4,5 % vol
Historiske referencer til porter går tilsyneladende tilbage til 1722, hvor en brygger i London ved navn Ralph Harwood udviklede en øl han kaldte „Det hele„.
Øllen blev hurtigt en favorit blandt de portører (porters) der bragte varer til byens pubs fra de lokale markeder, det var også en af de første øl der stort set udelukkende blev brygget af bryggerier og ikke i pub’en.
En klassisk Britisk porter med en god kompleks maltprofil, hvor mørk chokolade, karamel, toffee og kaffe spiller op mod en let krydret ristethed, vel afbalanceret bitterhed og med en dejlig blød engelsk lakrids i eftersmagen.
Anbefales til: Kraftige retter med oksekød, grillet mørkt kød, vildt, desserter med mørk chokolade eller citron og stærke oste.
Sol over Baltikum
Baltisk porter / 7,6 % vol
Baltisk Porter er, som navnet antyder, en porter der har sin oprindelse i landene omkring Østersøen (The Baltic Sea), hvor vinter ikke blot er en sæson, men også en livsstil.
Den Baltiske Porter er en variant af Imperial Stout fra 1800 tallet, brygget af lokale råvarer og efter lokale brygtraditioner.
Sol over Baltikum en en blød og lækker sag, der på trods af sin næsten sorte farve kun har antydningen af ristede malte, men en dyb kompeks maltprofil med noter af karamel, toffee, chokolade og rosiner, alkoholstyrken giver en behagelig varme til de kølige dage.
Anbefales til: And og gås, grillet eller røget oksekød, vildt, fyldige gryderetter, chili, asiago, moden brie og æbletærte.
Kræmmerdronningen
Irsk dry stout / 3,1 % vol
Kræmmerdronningen er en lækkert læskende men alligevel overraskende mild stout, der med sine fine perler af kulsyre giver et smukt tæt skum og tilfører de lette ristede noter en
behagelig frisk syrlighed.
Smagen er frisk frugt og mild kaffe der hurtigt klinger af og efterlader dig afkølet og forfrisket, med en vel afbalanceret blød bitterhed der er ganske damevenlig, en let læskende dry stout brygget efter Irsk forbillede.
Anbefales til: Østers, skinke, lammekød, steaks, blåskimmelost, lagret cheddar og chokolade desserter.
Resist
Anti-imperial stout / 10 % vol
Denne øl er et fællesbryg, hvor rigtig mange bryggerier over hele verden brygger deres egen version af “Resist”, for at markere solidaritet med vores brødre i Ukraine.
Ølstilen hed før i tiden “Russian Imperial Stout”, men er i foragt for overgrebene mod Ukraine omdøbt til en “Anti-imperial Stout”.
Ølhundens fortolkning af “Resist” er med sine 10% i den tungere ende af skalen, smagen er vanilje, kaffe
og mørk karamel med et let vinøst indslag, skummet er brunt med en let lyserødt skær fra rødbede.
Anbefales til: Grillet eller røget kød og pålæg, jægergryde, kødtunge retter, alle retter med kaffe, vanilje- og karamel desserter, kraftige oste og chokolade desserter.
Sheriffen
Bourbon stout / 7,3 % vol
Bourbon, majswhiskey lavet af Skotsk-Irske pionerer i Virginia (senere Kentucky) i den region der dengang bar navnet Bourbon county.
Det menes at fordi tønderne med whiskey udskibet var påstemplet “Old Bourbon” og var for de fleste den første majswhiskey de smagte, blev “Bourbon” synonym med majswhiskey fra Kentucky.
Sheriffen, er en blød, mild og let fyldig stout tilsat Sour Mash Bourbon, men pas på for Sheriffen trækker hurtigere end sin egen skygge.
Anbefales til: Kraftige stegeretter med okse- og kalvekød, vildt, frugttærter, jordbær med fløde og cheesecake.