Gær

Gær er en ret væsentlig komponent i øl, det er ofte også en ret dyr ingrediens.

Man kan vælge at tilføre den nødvendige mængde våd- eller tørgær efter et bryg, eller man kan lave en gærstarter.

For at vide hvor meget gær man skal bruge kan man bruge følgende tommelfingerregel (gælder ikke for Kveik gær):

Tommelfingerregel for estimering af antal gærceller

Ales under 15 plato (1.060): (Antal liter urt) x (urtens sukkerindhold i Plato) x (0,75 Mia eller 0,75 * 10^9)
Ales over 15 Plato (1.060): (Antal liter urt) x (urtens sukkerindhold i Plato) x (1 Mia eller 1 * 10^9)
Undergærede under 15 Plato (1.060): (Antal liter urt) x (urtens sukkerindhold i Plato) x (1 Mia eller 1 * 10^9)
Undergærede mellem 15 og 19 Plato (1.060 – 1.076): (Antal liter urt) x (urtens sukkerindhold i Plato) x (1,5 Mia eller 1,5 * 10^9)
Undergærede over 19 Plato (1.076): (Antal liter urt) x (urtens sukkerindhold i Plato) x (2 Mia eller 2 * 10^9)

Hvor meget er så det ?

Fermentis S-04 gær (en ganske populær tørgær til Ales) indeholder 6 Mia celler per gram, så 180 liter Ale med et sukkerindhold på 1.060 skal så fødes med 2025 x 10^9 celler, 2025 / 6 = 337 gram.

Fermentis anbefaler dog selv at man bruger 50 – 80g / 100 liter, så 100 – 160g bør være nok i det tilfælde, men det varierer fra gær til gær.

Selv vil jeg bruge tabellen ovenfor til at estimere mængden af gær og så bruge halvdelen, men det er en helt personlig beslutning

Ølhunden har en UV sterilisator til sterilisation af udstyr til afvejning af tørgær samt vakuumposer og vacuumpakker til rådighed for genpakning af gærposer.

Viser alle 16 resultater