UBrew@Ølhunden

Du læste rigtigt..

DU brygger DIT øl hos Ølhunden, på fødevaregodkendt udstyr og kan sælge af dit øl bagefter, hvis du betaler punktafgiften og pant.

Konceptet er ret enkelt: Du lejer en gæringstank hos Ølhunden, hvor du kan brygge lige så meget øl du vil, så tit du vil, men du har kun adgang til at bruge DIN tank og den er 100% reserveret til dig.

Den eneste der har lov til at benytte tanken (eller tankene) er dig, så du risikerer ikke at dit øl bliver inficeret på grund af andres mangelfulde rengøring, du har så tilsvarende selv ansvar for rengøringen af din tank, Ølhunden stiller kemikalier, børster og vejledning til rådighed.

Ølhunden har mange hundrede opskrifter på øl, både kloner af kommercielle øl og egne opskrifter, så det er ret ligetil at komme i gang, også selvom du ikke selv har en opskrift på den øl du gerne vi lave. Ølhunden kan være behjælpelig med at udvikle eller tilpasse en opskrift efter ønske, medbringer du egen opskrift er det også helt fint, det er helt op til dig.

Det er dog ikke begrænset til øl, du kan også lave kombucha, te, cider, mjød, vin, hard seltzer eller hvad som helst andet der kræver store gryder og tanke, bare du gør rent efter dig til den næste der skal bruge det fælles udstyr.

Dit eget bryggeri

Så, går du rundt med en brygger i maven eller er i et par stykker der gerne vil starte jeres eget bryggeri, så er der her en mulighed for at komme i luften nemt og hurtigt, uden alt det indledende fodarbejde – det er gjort for dig.

Dem der er erfarne bryggere behøver måske ikke så meget praktisk hjælp, men dem der er knap så erfarne vil aldrig stå alene for der vil altid være en erfaren brygger til stede, til at hjælpe med betjening af anlægget, hygiejne og rengøring af gryder, tanke, tappeudstyr og den slags.

Råvarer som malt, humle, flasker, fustager mv. kan bestilles hos Ølhunden og dem får du til en skarp pris (billigere end håndbrygger butikken), men du/i kan som udgangspunkt også selv medbringe de nødvendige råvarer..

Hvis øllet er tænkt til videresalg kan Ølhunden klare alle de nødvendige praktiske og administrative smådetaljer som etiketter, punktafgift, stregkode og pant for dig, så det bliver stort set ikke nemmere.

Ølhundens bryganlæg er et specialbygget 200 liters HERMS anlæg med et gasfyret mæskekar og elektrisk kogekar, der bliver typisk 170-180 liter urt til gæring af hvert bryg (afhængig af humlemængde), mæskekarret er på 200 liter og klarer all-grain bryg op til 50-60 kilo malt (afhængig af mæskeprofil), hvilket bliver til en øl på 8-9%, men du kan sagtens komme højere ved f.eks. at tilsætte sukker, lave double mash eller parti-gyle og kun bruge stam-urten.

Gæringstankene er 200 liters fladbundede rustfri tanke, hvor man kan vælge mellem at placere tanken ved rumtemperatur (20-22 grader) eller i et luftkølet rum ved 12 grader, tankene er ikke tryktanke, så karbonering af øllet sker enten på flaske eller fustage.

Der er udstyr til rådighed til at sterilisere måleglas (desinfektion og UV-sterilisator) til afvejning af tørgær, vakuumposer og vakuumpakker til at genforsegle 500g pakker med tørgær, 5 liters Pyrex kolber og magnet omrører til at lave gærstarter for dem der hellere vil opformere.

Tapning af flasker gøres med en vacuumfylder, enten direkte fra gæringstanken med tilsætning af sirup i hver flaske (ved hjælp af en doseringspumpe), eller ved omstikning til priming-tank og indrøring af sirup.

Tapning på fustager kan gøres enten via. priming-tank og indrøring af sirup, direkte til fustage med tilsætning af sukker/sirup eller tvangskarbonering..

Abonnement og priser

Abonnementet kan deles mellem op til 4 personer (så altså, dig og op til 3 af dine venner), der er ingen binding eller minimumsperiode og abonnementet kan til enhver tid opsiges til udgangen af en periode.

Da nogen øl kan kræve et stykke tid på tanken er abonnementet delt op i 2 dele, 1500 kroner per. måned for selve abonnementet og 1000 kroner (+ dine råvarer) for hver gang du brygger.

Du er garanteret MINDST 1-2 brygdage pr. tank pr. måned, der vil blive tilføjet udstyr efterhånden for at minimere flaskehalse, så der vil som udgangspunkt altid være plads til alle.

En ekstra tank kan tilkøbes for 750 kroner pr. måned, så du/i kan have 1 tank til en lagerøl der tager måske 6 uger eller en Lambic der har godt af at stå i mange måneder, mens du/i fornøjer dig/jer med at lave forskellige andre øl på den anden.

Hvordan er økonomien i det ?

Det afhænger af flere faktorer, som råvarer og alkoholprocent i den færdige øl.

For øl til videresalg skal der betales en punktafgift, den er i skrivende stund 48,74 kr pr. liter 100% alkohol. Det skal forstås sådan, at for en øl på f.eks. 5% vol alkohol hvor der netto tappes 160 liter til videresalg, der er 5% af den færdige volumen alkohol, 5% af 160 liter er 8 liter, afgiften er derfor 48,74 kr. x 8 liter = 389,92 eller 1,22 kr pr. 50cl flaske.

Punktafgift er pt. ikke momsbelagt.

For øl til videresalg skal der også betales pant på 1 kr. incl. moms for glasflasker (dem får du jo tilbage når du sælger flasken) og et håndteringsgebyr til Dansk Retursystem, håndteringsgebyret er pt. 57,5 øre pr. flaske incl. moms.

Råvarerne koster jo og i særdeleshed humle og gær, det er relativt dyre råvarer, så jo mere humle der går i din øl og jo mere speciel din gær er, det kan veje godt til i råvarebudgettet.

Men hvis man brygger i gennemsnit hver 3 uge og tager udgangspunkt i en rimeligt almindelig pilsner på 5% vol, der vil en færdig flaske koste omkring 12-13 kr. stykket alt inklusive, stærkere øl bruger lidt flere råvarer og afgiften er så også lidt højere (regn med ca. 25 øre pr % alkohol for en 50cl flaske), men ikke mere end man sagtens kan starte en forretning op på det.

Private der brygger til egen konsum betaler ikke pant eller afgift.

Grunden til at de ikke gør det, er at man lejer i praksis bryggeriet for dagen, dvs. at lokaler, brygværk mv. er dit den dag og du lejer tanken, så den er også din – teknisk set, så du brygger selv på dit “eget udstyr” til egen konsum, derfor skal du ikke betale afgift.
Men, du kan også dele dit bryg, så du beholder noget til egen konsum og sælger resten, så betaler du blot afgift og pant for den del du vil sælge.

Der betales selvfølgelig ikke pant for fustager.

Hvad får du i abonnementet ?

Tegner man sig for 3 måneder af gangen giver vi en uges rabat og hvis man tegner sig for 6 måneder af gangen, så dobler vi rabatten op og giver en måned i rabat.

Det får du:

 • Din helt egen dedikerede rustfri gæringstank, eller -tanke.
 • Du kan dele abonnementet med op til 3 andre
 • Der er ingen binding udover den periode du betaler for
 • Du skal aldrig brygge alene, der vil altid være en erfaren brygger til stede, der kan hjælpe og rådgive.
 • Du slipper for damp, vand, støv og svineri derhjemme og din gæringstank eller udstyr står aldrig i vejen
 • Mulighed for at købe råvarer til en skarp pris, hvis de bestilles i forvejen kan alting stå afvejet og klar
 • Mulighed for at få produceret dine etiketter på et professionelt trykkeri
 • Slipper for alle de administrative opgaver (som fødevarekontrollen, afregning af ølafgift mv.)
 • Hjælp til at udvikle eller tilpasse din opskrift(er) til de øl du brygger
 • Tapning kan tilkøbes, på flaske eller fustage, hvis du ikke selv har tid (eller bare ikke gider at tappe)
 • Etiket påsætning kan tilkøbes